Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι


Το πορτοκάλι αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα εσπεριδοειδή στην Ελλάδα.  Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, αφού περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Πέρα απο την άμμεση κατανάλωσή του όμως, Αξιοποιείται ποικιλοτρόπως σε συνταγές, τόσο της μαγειρικής αλλά κυρίως της ζαχαροπλαστικής. Σε αυτό το post λοιπόν θα δούμε μία αγαπημένη συνταγή, αυτή του γλυκού πορτοκαλιού.
Υλικά
  • 4 πορτοκάλια
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • Γλυκόζη ή δύο κουταλιές χυμό λεμόνι
  1. Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα πορτοκάλια με άφθονο νερό. Παίρνουμε το κάθε πορτοκάλι και το περνάμε από τον λεπτό τρίφτη, ώστε να αφαιρέσουμε το πορτοκαλί μέρος της φλούδας.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε το πάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού, ενώ το χαράσσουμε σταυρωτά. περιμετρικά Αφαιρούμε προσεχτικά τα κομμάτια της φλούδας του χωρίς να τα διαλύσουμε.
  3. Σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό, βράζουμε τις φλούδες για 20 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Ύστερα, τις βγάζουμε και αφού κρυώσουν, τις τυλίγουμε σε ρολάκια με τη βοήθεια μίας οδοντυογλυφίδας.
  4. Σε μία πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό και το λεμόνι. Τα βράζουμε για 10 λεπτά, ώστε να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Ρίχνουμε σε αυτό τις φλούδες του πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν για 3-4 ώρες.
  5. Έπειτα απο αυτό το χρονικό διάστημα, ανάβουμε ξανά τη φωτιά (μέτρια) και βράζουμε το γλυκό έως ότου δέσει το σιρόπι. Σημείωση: Για να ελέγξουμε αν έδεσε το σιρόπι, ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιατάκι  και αν δεν απλώνει σημαίνει πως είναι έτοιμο.
  6. Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια και το απολαμβάνουμε αφού κρυώσει.


















0 σχόλια :