Συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί - All Times Classic

1.7.13 , 0 Σχόλια

Ντολμαδάκια γιαλαντζί. Από τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια, με τα πιο απλά υλικά. Ρύζι, κρεμμύδι και μυρωδικά, τυλιγμένα μέσα σε ένα "πουγκί αμπελόφυλλου" , ένα ξεχωριστό ορεκτικό για το καλοκαίρι. Παρόλο που ακούγεται δύσκολη συνταγή, είναι από τις πιο εύκολες και το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι λίγος χρόνος και τίποτα παραπάνω.


Υλικά (για περίπου 45 ντολμαδάκια)
  • 300 γραμμάρια αμπελόφυλλα
  • 1 & 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλάκια κοφτά αλάτι
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
  • Πιπέρι
  • 1 ματσάκι (συνολικά) μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο
  • 2 κουταλιές κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
  • 6 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό
Εκτέλεση

Εάν έχετε δικά σας αμπελόφυλλα και όχι έτοιμα από το super market, τα προετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στο άρθρο αυτό.
  1. Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το μισό φλιτζάνι λάδι και προσθέτετε τα κρεμμύδια και 2 κουταλιές νερό. Τα αφήνετε να σοταριστούν σε σιγανή φωτιά , έως ότου μαραθούν.
  2. Προσθέτετε το ρύζι και τα μυρωδικά, το αλάτι, τη ζάχαρη, λίγο πιπέρι και τα κουκουνάρια με τις σταφίδες εάν θέλετε. Ανακατεύετε και απομακρύνετε το μείγμα από τη φωτιά.
  3. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  4. Παίρνετε ένα αμπελόφυλλο, και βάζετε στο κέντρο του ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Το τυλίγετε,γυρνώντας πρώτα τις δύο πλάγιες πλευρές προς το κέντρο και στη συνέχεια κατά μήκος τυλίγοντας το φύλλο γύρο γύρω, έτσι ώστε να κλείσει όλο το μείγμα μέσα, χωρίς να είναι σφιχτά.  Μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες πως ακριβώς θα τυλίξτε τα ντολμαδάκια σας. 
  5. Καλύπτουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας με μερικά
    αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε κυκλικά τα ντολμαδάκια σε στοίβες μέσα στην κατσαρόλα.
    Τα πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλάτι. Ρίχνουμε το λεμόνι και το λάδι και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα μεγάλο πιάτο, για να μην σηκωθούν πάνω όσο θα βράζουν. 
  6. Προσθέτουμε 6 φλιτζάνια ζεστό νερό και τα βράζουμε για περίπου μία ώρα σε σιγανή φωτιά. Προσοχή! Ελέγχουμε τακτικά μήπως έχουν πιει όλο το νερό και χρειαστούν επιπλέον. Το νερό που θα προσθέσουμε πρέπει πάντοτε να είναι ζεστό.
  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα με τέταρτα λεμονιού 
Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το μισό φλιτζάνι λάδι και προσθέτετε τα κρεμμύδια και 2 κουταλιές νερό. Τα αφήνετε να σοταριστούν σε σιγανή φωτιά , έως ότου μαραθούν.

Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το μισό φλιτζάνι λάδι και προσθέτετε τα κρεμμύδια και 2 κουταλιές νερό. Τα αφήνετε να σοταριστούν σε σιγανή φωτιά , έως ότου μαραθούν.

Προσθέτετε το ρύζι και τα μυρωδικά, το αλάτι, τη ζάχαρη, λίγο πιπέρι και τα κουκουνάρια με τις σταφίδες εάν θέλετε. Ανακατεύετε και απομακρύνετε το μείγμα από τη φωτιά.
















0 σχόλια :