Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Έφτασε το φθινόπωρο και είναι πλέον η πιο κατάλληλη εποχή να αξιοποιήσουμε τα σταφύλια μας. Το γλυκό του κουταλιού  σταφύλι είναι από τα πιο συνηθισμένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Φτιάχνεται σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, με διαφορετικές παραλλαγές, χρησιμοποιώντας διαφορετικό τύπο σταφυλιών.

Οι πιο συνήθεις τύποι σταφυλιών είναι το "σουλτανίνα" και το σταφύλι "φράουλα". Το πρώτο που συνηθίζεται λόγω του ότι δεν έχει κουκούτσια, μας δίνει ένα πιο σκουρόχρωμο αποτέλεσμα. Από την άλλη  το "φράουλα" έχει κουκούτσια, αλλά είναι σχετικά εύκολο να αφαιρεθούν και προκύπτει ένα ξανθό γλυκό.

Εμείς, θα σας δείξουμε τη διαδικασία για το φράουλα, αλλά παρόμοια μπορείτε να κάνετε και με όποιο τύπο σταφυλιού επιθυμείτε. Και μην ξεχνάτε: Πρόκειται για το πιο εύκολο γλυκό του κουταλιού. Εάν είστε αρχάριος, μπορείτε να κάνετε ξεκίνημα με αυτή τη συνταγή. Όσο για το ξεκουκούτσισμα των σταφυλιών, ακολουθεί πλήρης πατέντα !!

Υλικά
  • 1 κιλό σταφύλια
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 βανίλιες (προαιρετικά)
  • Μισό λεμόνι
  • 1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)

  1. Πλένουμε καλά τα σταφύλια μας και αφαιρούμε τις ρώγες από το τσαμπί. 
  2. Παίρνουμε ένα καλαμάκι και ένα ξυλάκι για σουβλάκια και βάζουμε το ένα μέσα στο άλλο. Παίρνουμε μία ρώγα, και τρυπάμε με το καλαμάκι το σταφύλι στο σημείο, όπως φαίνεται στην εικόνα, και το τρυπάμε έως την άλλη πλευρά. Με το καλαμάκι, αφαιρούμε τα κουκούτσια που φαίνονται να υπάρχουν μέσα. (Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά όσο σας παιδεύει ξεκινώντας, τόσο πιο εύκολο θα σας φανεί έως το τέλος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις ρώγες.
  3. Βάζουμε τα σταφύλια σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για μία ώρα.
  4. Βράζουμε τα σταφύλια για 4 λεπτά, ούτως ώστε να "καθαρίσουν" και μετά τα σουρώνουμε.
  5. Σε μία πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι να βράσουν για 7 λεπτά. Προσθέτουμε τα σταφύλια (και εάν θέλουμε και τα αμύγδαλα)και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, έως ότου δέσει το σιρόπι μας. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 12 τουλάχιστον ώρες.
  6.  Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ξαναζεσταίνουμε σε  μέτρια φωτιά και δένουμε το σιρόπι.
  7. Το γλυκό μας είναι έτοιμο!
Πλένουμε καλά τα σταφύλια μας και αφαιρούμε τις ρώγες από το τσαμπί.

Παίρνουμε ένα καλαμάκι και ένα ξυλάκι για σουβλάκια και βάζουμε το ένα μέσα στο άλλο. Παίρνουμε μία ρώγα, και τρυπάμε με το καλαμάκι το σταφύλι στο σημείο, όπως φαίνεται στην εικόνα, και το τρυπάμε έως την άλλη πλευρά. Με το καλαμάκι, αφαιρούμε τα κουκούτσια που φαίνονται να υπάρχουν μέσα. (Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά όσο σας παιδεύει ξεκινώντας, τόσο πιο εύκολο θα σας φανεί έως το τέλος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις ρώγες.

Παίρνουμε ένα καλαμάκι και ένα ξυλάκι για σουβλάκια και βάζουμε το ένα μέσα στο άλλο. Παίρνουμε μία ρώγα, και τρυπάμε με το καλαμάκι το σταφύλι στο σημείο, όπως φαίνεται στην εικόνα, και το τρυπάμε έως την άλλη πλευρά. Με το καλαμάκι, αφαιρούμε τα κουκούτσια που φαίνονται να υπάρχουν μέσα. (Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά όσο σας παιδεύει ξεκινώντας, τόσο πιο εύκολο θα σας φανεί έως το τέλος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις ρώγες.

Παίρνουμε ένα καλαμάκι και ένα ξυλάκι για σουβλάκια και βάζουμε το ένα μέσα στο άλλο. Παίρνουμε μία ρώγα, και τρυπάμε με το καλαμάκι το σταφύλι στο σημείο, όπως φαίνεται στην εικόνα, και το τρυπάμε έως την άλλη πλευρά. Με το καλαμάκι, αφαιρούμε τα κουκούτσια που φαίνονται να υπάρχουν μέσα. (Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά όσο σας παιδεύει ξεκινώντας, τόσο πιο εύκολο θα σας φανεί έως το τέλος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις ρώγες.



Βάζουμε τα σταφύλια σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για μία ώρα.

Βράζουμε τα σταφύλια για 4 λεπτά, ούτως ώστε να "καθαρίσουν" και μετά τα σουρώνουμε.



Σε μία πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι να βράσουν για 7 λεπτά. Προσθέτουμε τα σταφύλια (και εάν θέλουμε και τα αμύγδαλα)και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, έως ότου δέσει το σιρόπι μας. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 12 τουλάχιστον ώρες.




 Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ξαναζεσταίνουμε σε  μέτρια φωτιά και δένουμε το σιρόπι.








Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι



0 σχόλια :